De vier beste onderdelen van een kraam

Een kraam heeft de volgende onderdelen waar u wat mee kunt doen: 

 • 1
  Tafelblad
 • 2
  Achterbouw
 • 3
  Dakdoek
 • 4
  Tafelkleed

De achterbouw en omrok worden niet meegeleverd. Als u vaker een kraam huurt is het handig om hierin te investeren.

1. Het tafelblad

Dit is de plek waar u de meeste aandacht aan moet schenken. Hoe meer producten hier staan, hoe meer u kunt verkopen.

Behalve het aantal producten is ook de manier waarop u de producten presenteert belangrijk. Tafels zijn best laag, terwijl de ogen van voorbijgangers gericht zijn op de zone tussen de 90 en 200 cm. Hoe meer u producten in de hoogte opbouwt, hoe beter uw kraam zal verkopen.

Er is een aantal manieren om dat te doen:

 • U kunt het tafelblad in zijn geheel hoger ophangen met een tafelblad verhoger. Dit zijn gegalvaniseerde beugels waarop het blad kan rusten.
 • U kunt een houten vierkant met een klem aan het tafelblad vastklemmen. Lege lades of prikborden kunnen tegen dit vierkant aanleunen, of u kunt het als dragers voor een kastplank gebruiken. 
 • Dozen van verschillende hoogtes kunnen trapsgewijs achter elkaar staan en zo meerdere niveaus creëeren
 • Om een speciaal product er goed uit te laten springen kunt u ook een zuiltje gebruiken

Meerdere manieren om het tafelblad te verhogen: met vierkanten die kastplanken ondersteunen, getrapte dozen en panelen die tegen een vierkant aanleunen

2. De achterbouw

Kramen hebben meestal geen achterwand. Die is wel heel belangrijk om meer te kunnen laten zien: wat voor achterbouw dan ook is beter dan geen achterbouw. 

Er zijn losse achterbouwen te koop op Internet, maar u kunt er ook een maken van een los kledingrek (van IKEA) met een doek of kippengaas eroverheen gespannen. Ook trellis schermen voor in de tuin zijn hier goed voor te gebruiken.

Op de achterbouw hangt u het beste uw producten, maar als die er zich niet voor lenen dient de achterbouw als een rustige achtergrond voor de rest van de kraam. In beide gevallen ziet de kraam er beter uit en valt ie meer op.

De achterbouw mag alleen niet meer opvallen dan de producten zelf. Die moeten steeds de hoofdrol blijven spelen.

3. Het dakdoek of zeil

Het dakdoek is om twee redenen belangrijk: aan de spanten kunnen zowel producten als lampen worden gehangen. Met name lampen zijn essentieel om uw producten goed op te laten vallen en tot hun recht te laten komen.

 • U gebruikt de T-vormige staander aan de zijkanten voor een naambord en het ophangen van producten
 • Gebruik S-vormige haken voor het ophangen (te koop bij IKEA) of draai een waslijn om de ligger, zodat u daar dingen aan kunt hangen zonder dat de waslijn erg doorhangt
 • Producten kunnen horizontaal over de breedte hangen, maar ook verticaal in kolommen. U maakt kolommen door kleerhangers aan elkaar te koppelen, of een ketting met brede schakels te gebruiken. U steekt dan de haken door de schakels van de ketting 

Gebruik alle staanders om borden, producten en lampen aan te hangen, en uw kraam is al snel veel aantrekkelijker dan andere kramen

4. Het tafelkleed

Als uw winkel een rustieke of stoere uitstraling moet hebben, laat dan het tafelkleed achterwege. Voor andere producten is een tafelkleed beter. Bovendien kunt u dan de voorraden en andere materialen goed uit het zicht van de klanten houden.

Een neutraal tafelkleed houdt de aandacht op de producten. Zwart, grijs, beige, zandkleur en ongebleekt katoen werken het beste. Witte kleden zien er snel vies of grauw uit, zeker in daglicht. Werk met een kleur en laat dessins achterwege.

Een tafelkleed van jersey plooit mooi en kreukt niet en kan dus zo de tas in. Als u het over de tafel legt en er zitten dikke plooien op de hoeken, dan kunt u de zijkanten omslaan en vast spelden. Net als u een cadeau zou inpakken, zo kunt u ook een tafel inpakken. Zo houdt u strakke lijnen, die niet afleiden van de producten.

Het tafelkleed moet aan de voor en zijkanten tot op de grond komen. 

De voorkant van het kleed kunt u versieren met vastgespelde producten, producten aan een gedrapeerde waslijn of u kunt het kleed van uw naam voorzien. Dit is een van de makkelijkste manieren om op te vallen.


Leave a Comment: